Klimaat Master

Valentijn Kleijnen

Directeur MPD Groene Energie

Aanleg slim groen warmtenet in Ede dat steeds duurzamere warmte levert

“In mijn ideaalplaatje sluiten we alle zonnepanelen van Ede daarop aan. Dan kun je ’s avonds douchen op je eigen zonnestroom.”

Groene en slimme warmtenetten maken wijken gasvrij Je ziet het niet, maar het is er wel: onder de grond in Ede ligt een geavanceerd netwerk van buizen, dat 20.000 huizen en bedrijven verwarmt of juist koelte brengt. “Nieuw zijn warmtenetten natuurlijk niet. De manier waarop wij ze gebruiken is dat wel,” legt Valentijn Kleijnen, directeur van MPD Groene Energie, uit. “Om ze zo duurzaam mogelijk te maken, gebruiken we zeer geavanceerde technologie. Ze zijn groen en slim. Ik krijg dan ook een trots gevoel als ik hier in Ede rondloop in deze mooie oude kazerne. Het netwerk is nu al dertig kilometer lang en we zijn hard bezig met de uitbreiding.” In de vroegere kolenkelder heeft warmtebedrijf Ede, dochter van MPD Groene Energie, een modern warmte-overdrachtstation geïnstalleerd. Dat gaat ervoor zorgen dat straks een hele nieuwbouwwijk aardgasvrij wordt.

“In mijn ideaalplaatje sluiten we alle zonnepanelen van Ede daarop aan. Dan kun je ’s avonds douchen op je eigen zonnestroom.”

Wij maken ons warmtenet steeds duurzamer “Mensen denken bij duurzame energie vaak aan windmolens en zonnepanelen. Klopt, maar elektriciteit is maar 20 procent van de energie die we gebruiken. De allergrootste uitdaging van het Klimaatakkoord zit hem in het verduurzamen van de benodigde warmte, want die vraagt wel 53 procent van de energiebehoefte.” MPD Groene Energie zet hier al jaren de schouders onder. “We doen dit vanuit de motivatie om echt iets te doen aan klimaatverandering,” zegt Valentijn. Bij een warmtenet hebben huizen geen eigen cv-ketel meer, maar een aansluiting op een algemene warmtebron. Hiervandaan wordt warm water naar de huizen gepompt. Makkelijk en comfortabel. Valentijn: “Om dat water warm te krijgen, kiezen we altijd het meest duurzame alternatief. Zonder dat de levering in gevaar komt. Want we willen de mensen niet in de kou laten zitten. Als eerste kiezen we voor restwarmte van de industrie. Maar soms is daar niet voldoende van. Bijvoorbeeld als in het weekend een fabriek stilligt. Dat vullen we nu nog vooral aan met warmte van kleine units die draaien op regionale biogrondstoffen. Ook zijn er collectief zonnepanelen op de woningen geplaatst. Als de zon volop schijnt en je de stroom niet kwijt kunt op het netwerk, dan maken we er warmte van. In mijn ideaalplaatje sluiten we alle zonnepanelen van Ede daarop aan. Dan kun je ’s avonds douchen op je eigen zonnestroom. “Een computersysteem bepaalt automatisch waar de warmte vandaan komt.”

“We werken nu ook aan aardwarmte. In oktober 2021 kunnen we gaan boren. Als dat lukt, hebben we over een jaar of vier nog maar dertig procent biogrondstoffen nodig. De rest komt dan uit andere bronnen.”

Lekker koel in de zomer Warmtebedrijf Ede levert ook koude. Dat is prettig nu de zomers steeds heter worden. “Probeer met een cv-ketel maar eens je woning te koelen tijdens een hittegolf,” grapt Valentijn. Het bedrijf legde een koude- en een warmtenetwerk aan in de nieuwe wijk naast de oude kazerne. De bewoners kiezen zelf of ze op beiden aangesloten willen worden. Nee, het koude netwerk maakt niet het hele huis zo koel als een airconditioner. Maar, reken maar dat een koele vloer een hoop scheelt als het buiten 36 graden is. Het warmtenetwerk is ook in de zomer nodig om warm douchewater te kunnen leveren. En als het buiten warm is, wordt er meer gedoucht. Valentijn: “Warm tapwater is nu een grotere uitdaging dan water voor de verwarming. Want huizen zijn zo goed geïsoleerd dat ze bijna geen warmte meer vragen.”

“Maar, reken maar dat een koele vloer een hoop scheelt als het buiten 36 graden is.”

Als het warmtenet er ligt, begint de verduurzaming pas. “Het mooie van een slim en groen warmtenet is dat we in de loop van de tijd steeds duurzamere bronnen kunnen aansluiten. We zijn continu met nieuwe technieken bezig. Een auto uit 2020 is ook slimmer dan een auto uit 2010. Zo krijgen bedrijven en bewoners steeds groenere warmte, zonder dat ze daar zelf iets voor hoeven te doen. In de Energietransitie Experience op onze duurzame energie installatie in Ede geven we lessen over zon, wind en warmte. Bezoekers zeggen vaak: ‘daar moet je meer over communiceren!’ Ik zie ook gouden kansen voor multifunctionele terreinen: zonnevelden bijvoorbeeld met mooi groen eronder. In dat groen kun je wandelen en een klimaatbos laten groeien. Je moet er wel maaien, want anders zit dat groen de zon in de weg. Maar daar kun je dan weer biomassa van maken. Ik zie het helemaal voor me.”

“Een auto uit 2020 is ook slimmer dan een auto uit 2010.”


CO2 Winst: Meer dan dertig kilometer lang warmtenetwerk voor 20.000 woningen en bedrijven

IEDEREEN DOET WAT

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page