Door Jasper Jager | Fotografie Oscar Seykens

Klimaat Master

Mila van Geesink

De Duurzaamheidsfabriek

werken, leren, innoveren in de schone economie

Waar eerste verouderde schoolgebouwen stonden en een wijk dreigde weg te zakken in grotestadsmalaise, is in 15 jaar een levendig stuk Dordrecht ontstaan met als middelpunt een fabriek. Wat daar gemaakt wordt? Duurzaamheid. Kennis stroomt er in en uit. Bedrijven ontmoeten studenten en studenten leren van de praktijk. Duurzame startups krijgen er een kans en de begeleiding die het makkelijker maakt om groot te worden. Er wordt gewerkt aan vernieuwende techniek en er wordt een generatie technici opgeleid om die techniek onderdeel te maken van de schone en duurzame wereld van morgen.

“De grote kracht is dat er tussen die lagen (en de mensen die er rondlopen) ontelbare lijntjes lopen.”

Duurzaamheid zit in ‘de stenen’ Verwacht geen nostalgische schoorstenen en beroete bakstenen muren. De Duurzaamheidsfabriek is een gebouw van nu. Met zonnepanelen geïntegreerd in de gevel, aangesloten op het warmtenet en ontworpen om op veel manieren het daglicht binnen te laten. De vierde verdieping is zelfs volledig klimaatneutraal. Met kabelgoten van zetmeel en gerecyclede vloerbedekking.

“Een motor voor de schone economie.”

Succesverhalen:

  • Testfaciliteit voor optimalisatie scheepsschroeven: mede ontwikkeld en gebouwd door studenten, met cofinanciering van de regio, beschikbaar voor bedrijven. Draagt bij aan zuinigere scheepsmotoren.
  • Startups met boten: een elektrische speedboot met draagvleugels, een sloep van gerecycled plastic en een duurzame watertaxi.
  • Augmented Reality lastraining: veiliger, minder vervuiling, betere leermethode.
  • Onderzoek naar ‘Warmtepomp as a service’. Is het technisch, functioneel en economisch haalbaar om meerdere woningen aan te sluiten op één grote warmtepomp?
“Door innovaties direct te linken aan het beroepsonderwijs, maak je ze duurzaam en zorg je voor een enorme versnelling.”

Een autonoom groeiend ecosysteem Op de twee productievloeren van de Duurzaamheidsfabriek en in de ‘maakhallen’ aan de overkant van de straat komen onderwijs en ondernemerschap samen. Hierdoor versterken ze elkaar op een natuurlijke manier. De fabriek is namelijk een onderwijslocatie van het ROC Da Vinci College, maar ook de vestigingsplaats van startups en de ‘thuisbasis’ voor verschillende (internationale) projecten. Pontificaal midden op de tweede verdieping, tussen het Warmtepompcentrum Zuid-Holland, het ‘smartlab’ en het ‘besturingsplein’ staat het Huis van de Energietransitie. Hier wordt de nieuwe generatie technici voor de duurzame energie opgeleid. De bovenste etage is helemaal ingericht om te ontmoeten en kennis te delen. In open werkruimtes of tijdens workshops, trainingen, congressen en andere bijeenkomsten. De grote kracht van de Duurzaamheidsfabriek zit ‘in de ontelbare lijntjes die er lopen tussen de verschillende functies, de mensen die er rondlopen en de wereld daaromheen. Lijntjes tussen overheid, bedrijven en onderwijs. Tussen studenten, ondernemers en financiers. Tussen mensen die nieuwe wegen inslaan en mensen die de weg weten in regelingen en subsidies. Tussen mensen met ideeën en mensen met de (technische) kennis om die ideeën uit te voeren en rijp te maken voor de markt. In de zeven jaar dat de Duurzaamheidfabriek er staat is zo een werkend en autonoom groeiend ecosysteem ontstaan. Een motor voor de schone economie.

“Wat die energie precies is, is moeilijk in woorden te vangen. Maar ik zie het als onze verantwoordelijkheid om onze formule en de succesfactoren te analyseren en beschikbaar te maken voor anderen.”

We willen de bijzondere dynamiek van de fabriek kopieerbaar maken Mila is een van de gezichten van de Duurzaamheidsfabriek. Ze is vooral bezig met de communicatie en benadrukt dat wat de fabriek uniek maakt, juist de combinatie is van onderwijs, innovatieprojecten, startups én hospitality. Ze zijn stuk voor stuk essentieel voor het succes. Daarbij blijft de Duurzaamheidsfabriek voortdurend in beweging. Mila: “We beginnen steeds beter te begrijpen hoe het werkt en waarom het werkt, maar blijven niet stilstaan. Rond de Duurzaamheidsfabriek ontstaat een innovatiecampus, waar naast mbo straks ook ruimte is voor hbo en waar een Maakfabriek wordt gecreëerd met extra kantoor- en productiefaciliteiten voor bedrijven.” De Duurzaamheidsfabriek trekt de aandacht uit binnen- en buitenland. “We nodigen iedereen graag uit om te komen kijken,” zegt Mila, “mensen ervaren dan zelf de bijzondere dynamiek en de positieve energie die hier hangt. Wat die energie precies is, is moeilijk in woorden te vangen. Maar ik zie het als onze verantwoordelijkheid om onze formule en de succesfactoren te analyseren en beschikbaar te maken voor anderen.”


CO2 Winst: meer dan tien duurzame start-ups ondersteund, tientallen duurzame innovaties mede helpen ontwikkelen, de opleiding gefaciliteerd van honderden technici voor de schone economie

IEDEREEN DOET WAT

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page