WERELD PRIMEUR

Klimaat Master

Frank van Alphen

Stedin

Bestaande huizen verwarmen met waterstof mét de aardgasleidingen

Unieke pilot. Bestaande woningen verwarmen met waterstof Dat we in 2050 aardgasvrij gaan wonen is zeker. Dat waterstof een belangrijk alternatief wordt, is dat nog niet. Dit betekent niet dat we ons er niet op hoeven voor te bereiden. Aardgasvrij wonen is een belangrijke uitdaging in het Klimaatakkoord. We zullen alle alternatieven moeten overwegen. En die overweging kan je alleen goed maken als je weet wat de mogelijkheden zijn. Of het werkt en hoe het werkt. Daarom gaat Stedin in Uithoorn een project draaien waarbij bestaande woningen hun warmte via waterstof krijgen. Met de bestaande gasleidingen! Dit project is uniek in de wereld.

“Dat aardgasnetwerk is prima. Behalve dat er aardgas doorheen loopt.”

Nee, we komen (nog) niet bij de mensen thuis “We gaan natuurlijk niet gewoon bij de mensen thuis experimenteren”, zegt Frank van netbeheerder Stedin. “Daar zitten inwoners natuurlijk niet op te wachten. Eigen Haard is partner in dit project. Zij hebben in Uithoorn 14 woningen die gesloopt gaan worden. Dit najaar vertrekken de bewoners. We gaan dan eerst het bestaande gasnetwerk uitvoerig testen op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, plaatst een erkend installateur bij een aantal woningen een waterstof cv-ketel. Dan gaan we één à twee weken de panden verwarmen met 100% waterstof in plaats van aardgas. We kijken hoe waterstof zich in de praktijk gedraagt in de leidingen. We verwachten dat de overgang soepel gaat, maar je weet het pas als je het in de praktijk hebt ervaren. We vinden het ook interessant om te ontdekken hoeveel tijd we kwijt zijn met het ombouwen. En wat de kosten zijn. Allemaal dingen die we straks kunnen meenemen als er beslissingen worden genomen.”

CO2 Winst: kennis over het omzetten van bestaande huizen van aardgas naar waterstof In cijfers: 14 woningen komen in aanmerking voor verwarmen met waterstof
“Kunnen we dat mooie aardgasnet dan niet gebruiken om gassen te vervoeren die bij verbranding minder C02 uitstoten?”

“Op dit moment zijn vrijwel alle huizen aangesloten op het aardgasnet. Dat net is eigenlijk een prachtige manier om energie van de ene plek naar de andere plek te krijgen. In dat opzicht veel efficiënter dan zeg elektriciteitskabels. Onze vraag is: als je voor bepaalde huizen of bedrijven bij de verwarming heel veel energie nodig hebt, kunnen we dat mooie aardgasnet dan niet gebruiken om gassen te vervoeren die bij verbranding minder C02 uitstoten? Bijvoorbeeld waterstof. Het gaat dan vooral om huizen die veel energie nodig hebben om te verwarmen en die energie niet op een andere manier kunnen krijgen. Áls we er al in slagen om voldoende duurzame stroom op te wekken. Wat voor huizen dat zijn? Denk bijvoorbeeld aan een monumentaal pand van een paar eeuwen oud. Enkelsteens en dus geen spouwmuren. Monumentenstatus, dus er mag niet veel aan verbouwd worden en ook het enkel glas mag niet vervangen worden voor dubbel glas. Voor het huis ligt een smal straatje en dan de gracht. Dus ruimte voor een warmtenet is er eigenlijk ook niet. Dan is waterstof misschien wel het beste alternatief. Of dat zo is, en voor hoeveel woningen dat dan geldt, dat kunnen we nu nog niet zeggen.”

“Inductie is een populair en gewaardeerd alternatief.”

Waterstof vlam onder de pan? Voorlopig niet Waterstof is niet erg geschikt om op te koken. Dat heeft ermee te maken dat brandende waterstof geen gekleurde vlam heeft. De vlam is dus vrijwel onzichtbaar. Je kunt minder goed controleren of je fornuis aanstaat en hoe hoog de vlam is. Is dat een probleem? Nee want inductie is een populair en gewaardeerd alternatief.

Krijgt ons gasnet een tweede kans? Bij de energietransitie hebben we niet de luxe om voor een bepaalde oplossing te kiezen. Het gaat erom steeds de beste oplossing te nemen voor een specifiek gebied of wijk. Soms zal dat een warmtepomp zijn. In andere gevallen is een warmtenet beter. En wie weet is er een noodzaak voor het gebruik van waterstof en krijgt ons gasnet een tweede leven. Het gasnet is er al, als we het opnieuw kunnen gebruiken, scheelt dat kosten. Wij kijken nu of het werkt en hoe het werkt. Met die kennis kunnen we straks weloverwogen beslissingen nemen.

IEDEREEN DOET WAT

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page