“Als je geen vraag creëert, dan werkt het niet.”

Klimaat master

Bert Jan Bruning

CEO Nedmag

Industriële brander op waterstof

Stel je een oven voor van veertig meter hoog en enkele meters doorsnede. Met binnenin een temperatuur van 2200 graden. Normaal wordt zo’n oven gestookt met aardgas. Eind 2020 gaat chemiebedrijf Nedmag het in een industriële testopstelling op een andere manier doen… met groene waterstof! En dat zou zomaar kunnen helpen een doorbraak te forceren.

“We willen nu al kennis opbouwen. Dan kunnen we zodra die grotere hoeveelheden waterstof er wel zijn opschalen.”

“Industriële processen hebben vaak een hele hoge temperatuur nodig. Dat red je niet met elektriciteit.” legt directeur Bert Jan Bruning uit. “Maar aangezien we van het aardgas af willen, moeten we iets anders verzinnen. Waterstof is een geschikte energiedrager. Maar daarmee ben je er niet. Groene waterstof is nog schaars en duur. En de techniek staat nog in de kinderschoenen. Dan kan je allemaal op elkaar gaan zitten wachten of je onderneemt als eerste actie. Samen met een internationaal industrieconsortium investeerde Nedmag in de allereerste waterstofbrander op industriële schaal. “Als je wilt overstappen op duurzame energie, moet je een keer gaan lopen. We willen nu al kennis opbouwen. Dan kunnen we zodra die grotere hoeveelheden waterstof er wel zijn opschalen.”

CO2 Winst: Als Nedmag straks in al zijn tientallen branders waterstof gebruikt, scheelt dat vijftig miljoen kuub aardgas per jaar.

“Als Nedmag in al zijn tientallen branders waterstof zou stoken, zou dat vijftig miljoen kuub aardgas per jaar uitsparen. Er zijn veel vergelijkbare industriële bedrijven die een alternatief zoeken voor aardgas. Dus als we deze ervaring kunnen uitrollen, kan de footprint van de industrie fors naar beneden.”

Magnesiumzout Nedmag haalt magnesiumzout uit de bodem op 1800 meter diepte. Nedmag maakt verschillende producten van het zout die worden gebruikt bij waterzuivering, rookgasreiniging en in de voedingsindustrie.

“Als je geen vraag creëert, dan werkt het niet.”

Volgens het klimaatakkoord moeten we in 2050 95 procent minder CO2 uitstoten. Bert Jan: “Er is daarom bij ons in de regio behoefte aan kennis over waterstof in directe verbranding. Wij wilden het project graag dragen. Want wij streven ernaar al in 2035 CO2-neutraal te zijn. Bedrijven en provincie kwamen bij elkaar en toen werd één plus één vier. “Ja, het is snel gegaan. Dat komt ook doordat wij in het Groningse zitten: we kennen elkaar allemaal goed. En Nedmag is een zelfstandig bedrijf; we zijn niet beursgenoteerd of een onderdeel van een buitenlands concern. We kunnen dus snel beslissen.”

Als je geen vraag creëert, dan werkt het niet “Zover zijn we nog niet”, zegt Bert Jan, “Maar je moet ergens beginnen. Je kunt lastig wachten tot er iemand bij je deur aanklopt met vijftig miljoen kuub groene waterstof. Als je geen vraag creëert, dan werkt het niet. Net als toen we overstapten van kolen naar aardgas, ook toen moesten eerst al die kooktoestellen worden verkocht en leidingen worden aangelegd.” Eenvoudig zal de opschaling trouwens niet worden. De waterstof wordt nu nog aangeleverd met een vrachtwagen. Bij grotere hoeveelheden is dat niet efficiënt, dus zijn er leidingen nodig en moet het onder de grond worden opgeslagen. De NAM en de Gasunie kijken naar de mogelijkheden om gaspijpleidingen te hergebruiken voor waterstof. Ook is het lastig om het economisch rond te krijgen. De industrie moet nu nog concurreren in een mondiale markt die gebaseerd is op gas. “Maar dat zal veranderen,” zegt Bert Jan beslist.

Onze mensen zijn net zo trots als wij Bert Jan vertelt dat het waterstofproject een enorme impuls geeft aan zijn personeel. “Iedereen heeft het op feestjes over waterstof. Dat zijn vaak mooie woorden, maar wij gaan er daadwerkelijk mee aan de slag. We dragen actief bij aan het behoud van onze aardbol. Ook onze partners en klanten kunnen het waarderen.” Lachend: “het geeft energie!”

Meet&Greet de cijfers

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page