“De tijd van je hele tuin bedekken met grijze plavuizen is echt voorbij.”

Klimaat Master

Brenda Horstra

Tuinbranche Nederland

Een Park De Hoge Veluwe aan groen erbij

Een even eenvoudig als opwindend plan. Er zijn in Nederland 5,5 miljoen tuinen met een gemiddeld oppervlakte van honderd vierkante meter. Als iedereen daar tien vierkante meter van vergroent, dan creëren we een natuurgebied dat net zo groot is als het Park De Hoge Veluwe. En slaan we zomaar 0,18 Mton CO2 op. Zou het echt zo makkelijk zijn als het klinkt? Waarschijnlijk niet. Maar Brenda Horstra zit in de ideale positie om ervoor te gaan en ze is ervan overtuigd dat het gaat lukken. Bij Tuinbranche Nederland zijn zo’n 500 tuincentra aangesloten. En met het programma de levende tuin wordt vol ingezet op de vergroening van de leefomgeving. Dat zorgt er direct voor dat CO2 uit de lucht wordt opgeslagen in nieuwe bomen en planten.

“Mensen die bij ons komen willen maar wat graag met hun tuin aan de slag.”

De tijd van je hele tuin bedekken met grijze plavuizen is echt voorbij De omstandigheden zijn gunstig. Het lijkt erop dat de trend om je tuin te betegelen nu echt voorbij is. Brenda: “Uit onderzoek blijkt (en we horen het trouwens ook van onze leden) dat de mensen weer heel veel planten kopen. Ze hebben tijdens de lockdown dagen in de tuin gezeten. En dus willen ze er ook graag mee aan de slag. Veel mensen willen een gezellige tuin, maar er is ook ruimte voor andere zaken. Moestuinen worden populair. Groen zorgt ervoor dat het niet te warm wordt. Iedereen wil tegenwoordig iets doen voor de bijen. En wie houdt er nou niet van vrolijk veel vlinders in de tuin? Het is onze taak om richting te geven en het makkelijk maken om iets te doen. Dan kan het hard gaan en leveren we met zijn allen een belangrijke bijdrage aan het verminderen van CO2 en dus aan het Klimaatakkoord.”

Al vanaf 2013 organiseert Tuinbranche Nederland samen met de Vlinderstichting de actie vlindervriendelijke tuin. “Na de vlinders kwamen de vogels, de bijen en vervolgens het water,” vertelt Brenda. “Want als dat met de hoosbuien van tegenwoordig allemaal op de tegels klettert, dan vraag je om volgelopen kelders en overstroomde riolen. Nu is het tijd om al deze initiatieven bij elkaar te brengen. Daarvoor draaien we samen met overheden en natuurorganisaties. een pilot met het Groene Klimaatplein. Uiteraard in onze tuincentra.” “Ik zie het zo,” zegt Brenda, “Overheden en natuurorganisaties willen in contact komen met mensen met een tuin, een balkon of een plat dak. Nou, die komen bij ons. En als ze bij ons komen, zijn ze ook nog eens in de stemming om iets groens te doen. Dat biedt dé kans om de duurzame en klimaatvriendelijke tuin echt op te schalen en zo het verschil te maken.”

“Waar ik van ga stuiteren is dat het ook echt zo gaat. Dat die acties er zijn, dat het werkt.”

“Op het klimaatplein komt bijvoorbeeld een imker of er is een vogelkenner of iemand die heel enthousiast kan vertellen over hoe je water in je tuin de ruimte geeft. Dat inspireert. Mensen willen graag iets goeds doen. Onze retailers en toeleveranciers kunnen hier direct op aansluiten. Bijvoorbeeld met bij- of vlindervriendelijke planten. Of met een regentonnen-actie, eventueel met subsidie van de overheid. Waar ik van ga stuiteren is dat het ook echt zo gaat. Dat die acties er zijn, dat het werkt. Met een aantal gemeenten in de provincie Utrecht, deden we een actie om mensen te stimuleren de tegels uit hun tuin te halen. Tuinontwerpers gaven gratis advies over het herinrichten van je tuin. De gemeente kwam kosteloos de tegels ophalen en planten brengen. En je kreeg zelfs als extraatje een plant cadeau. Tja, Nederlanders (en zij zijn niet de enigen) gaan wel lopen als het gratis is. En dan nog dit: het lijken misschien allemaal kleine stapjes. Maar als je die stapjes met miljoenen mensen zet, dan gebeurt er echt wat.”

Als Brenda vooruit kijkt, ziet ze een heleboel schuurdaken “Even terug naar die Veluwe aan groen erbij. We kunnen dat alleen realiseren, als we samen optrekken: overheden, retail en natuurorganisaties. En blijf creatief. Tien vierkante meter is toch een aardig stuk tuin. Maar wat als we ons bijvoorbeeld een jaar lang focussen op de schuurdaken? Dat is al gauw zes vierkante meter nieuw groen. Dan hoef je alleen nog maar een moestuin aan te leggen met de kinderen en dan ben je er al. Nodig jonge tuinarchitecten uit om het ultieme groene schuurdak te ontwerpen. Zorg dat zo’n dak makkelijk is aan te leggen en te koop is bij de tuincentra. Geef er subsidie op. Dan kan het zomaar een trend worden. En wordt het bij elkaar een gigantisch oppervlak aan groene daken. Want wie wil er nou een saai schuurdak?”

“Ik heb al meer dan twintig aanvragen liggen van tuincentra die een klimaatplein willen”

“Weet je wat het is? Als we die klimaatdoelstellingen willen halen, dan moet de verbeelding aan de macht. Niet in hokjes denken, maar samen ergens aan werken. Wij hebben vorig jaar vanuit de lucht laten checken hoeveel groen er in de tuinen was. Dat is nu zo’n 42 procent. Als we straks op twee derde groen zitten, dan hebben we echt wat bereikt! Dan is dat zelfs nog veel meer dan dat ene Park De Hoge Veluwe erbij!”


CO2 Winst: 0,18 Mton CO2 opgeslagen

Meet&Greet de cijfers

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page