Klimaat master

Leon Dukker

Porta Nova

De beste rozen van de wereld kweken zonder gas

Porta Nova staat voor ‘everlasting quality’, dat klinkt misschien hoogdravend, maar voor de bedrijfsvoering heeft het heel praktische consequenties. Het betekent namelijk dat iedereen binnen de organisatie elke dag weer bezig is met het verbeteren van alle processen. Verduurzaming is daarbij een vanzelfsprekend onderdeel. Hierbij is de verbeelding aan de macht. Porta Nova is niet bang om grenzen te verleggen en (heel ver) voorop te lopen. Dat ze hierbij bijdragen aan de doelstellingen van Klimaatakkoord is natuurlijk prachtig. Maar voor Porta Nova draait het altijd om de ‘queeste’ de beste rozen ter wereld te telen.

“Wij streven ernaar de beste rozen van de wereld te kweken. Duurzaamheid is daarbij een vanzelfsprekend onderdeel.”

Zonder gas, met 365 dagen per jaar een stabiel kasklimaat Leon: “Bij Porta Nova willen we 365 dagen per jaar de allerbeste rozen leveren. Dit kan alleen als het klimaat in onze kassen het hele jaar door stabiel is. Vroeger gebruikten we hiervoor vooral gas. Maar omdat we wilden vergroenen zochten we een beter en duurzamer alternatief. Onze revolutionaire climatoren maken dit alternatief mogelijk. Hoe dat werkt? In de zomer vangen de climatoren de warmte op die vervolgens honderd meter onder de grond bewaard wordt. In de winter pompen we die warmte weer omhoog en gebruiken we het om met de climatoren de kas te verwarmen. Het afgekoelde water gaat terug de grond in zodat we het in de zomer kunnen gebruiken om de kas te koelen. Of dat veel oplevert? Zeker. Vroeger gebruikten we tot 40 kuub gas per vierkante meter. En we hebben zo’n 193.000 vierkante meter kas staan. De nieuwste en grootste kas is helemaal gasvrij. De andere kassen komen een heel eind, dus reken maar uit.”

Voelt het beter of is het beter? Leon: “Ja, het voelt beter om het duurzaam te doen. Onze rozen worden gekocht door mensen over de hele wereld en brengen overal geluk en liefde. En op heel veel plekken zijn mensen bezorgd over het klimaat. Maar het werken met climatoren is ook beter voor onze rozen. Omdat we zo dat stabiele klimaat gemakkelijker in stand kunnen houden.”

“We oogsten meer warmte dan we zelf nodig hebben. Dit zou gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld het verwarmen van een woonwijk.”

Eigen kabel voor groene stroom Op locatie zelf stroom opwekken met gas is voor Porta Nova steeds minder een optie. Dus legden ze zelf een speciale kabel van zeven kilometer lang aan naar Zoetermeer. Hierdoor kunnen ze nu direct groene stroom geleverd krijgen. En die kabel wil Porta Nova ook delen met anderen. Biologische bestrijding De kassen zijn onderverdeeld in ‘tuintjes’ van vijf vierkante meter. Ze worden elke week nauwgezet doorgelicht. Zijn er plaagdieren of schimmels? En hoe is het met de natuurlijke vijanden? Als er te veel plaagdieren zijn, worden meer natuurlijke vijanden ingezet. En als er toch met andere gewasbeschermingsmiddelen gewerkt moet worden, hoeven die alleen lokaal in dat “tuintje” ingezet te worden. Dat scheelt wel de helft in de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen. Regenwater van de kas en de buren Het regent gelukkig veel in Waddinxveen. Het water dat op de kassen en de daken van logistieke bedrijven in de omgeving valt, wordt keurig afgevangen en door Porta Nova gezuiverd. Hiervoor hebben ze een onder andere een ‘binnenduin’ aangelegd. Een bak speciaal zand in drie grofheden met een diameter van twaalf meter. Hiermee wordt het water, dat als basis voor de voeding voor de rozen dient, perfect gezuiverd. CO2 voor betere groei Uit het Botlekgebied krijgt Porta Nova CO2. Dit is een afvalproduct van onder andere de productie van bio-ethanol. Deze CO2 gaat normaal direct de dampkring in en wordt bij Porta Nova gebruikt om de rozen beter te laten groeien.

“Maar niks is ooit perfect. Daarom hebben we elke week een verbeteroverleg.”

Waarom gaan niet alle kwekers voor gasvrij? “Wij gaan altijd voor het beste. Maar niks is ooit perfect. Daarom hebben we elke week een verbeteroverleg. We zijn ook nu weer met concrete verbeteringen bezig. Ja, ook op het gebied van duurzaamheid. Waarom andere kwekers bijvoorbeeld geen climatoren gebruiken? Bij ons is het stap voor stap gegaan en dus hebben we in de loop der jaren een enorme voorsprong opgebouwd. Die voorsprong overbruggen, vraagt voor de meeste kwekers een te grote investering. Als we deze sector willen behouden en net als Porta Nova verder duurzaam willen maken, dan zal de overheid moeten bijspringen om dit mogelijk te maken.”


CO2 Winst: besparing tot 40 kuub aardgas per m2

IEDEREEN DOET WAT

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page