Klimaat master

Luc Dekkers

Vattenfall

Haringvliet Zuid, Zuid-Holland: Zonne- en windenergie opwekken en opslaan op één energiepark

Het ene moment schijnt de zon fel en even later blaast de wind de regen tegen de ruiten,” zegt Luc Dekkers, project manager van Vattenfall. “Het weer in Nederland verandert elk uur. Dus is er de ene keer heel veel windenergie beschikbaar, de andere keer zonne-energie en soms helemaal niets. Om toch een stabiele levering van groene stroom te kunnen realiseren, werken we aan een even eenvoudige als tot de verbeelding sprekende oplossing: een energiepark waarin we windmolens en zonnepanelen combineren en verbinden met batterijen. Daardoor kan dit park binnenkort duurzame stroom leveren, zelfs als het windstil is en de zon niet schijnt. Dat is voor het eerst in Nederland, en ik denk zelfs in Europa.”

“Het gebeurt echt!”

Efficiënt omgaan met de ruimte Het is woekeren met de ruimte in Nederland. Daarom is het hyper-efficiënt om meerdere dingen op één plek te combineren. Bijvoorbeeld windmolens én zonnepanelen. In het duurzame energiepark Haringvliet Zuid van Vattenfall, is dit werkelijkheid aan het worden. En helemaal uniek: er komen ook batterijen om het overschot aan groene stroom op te slaan. Luc werkt zelf al drie jaar aan het gecombineerde energiepark. “Ik ben supertrots als ik hier rondloop. Het gebeurt echt! Ik vind het gaaf dat het ons lukt om verschillende oplossingen voor fossielvrij leven te combineren.”

“Het was een lang traject, maar ik ben echt trots op het resultaat. We hebben het heel erg samen gedaan.

De coronacrisis maakt de klimaatcrisis niet minder urgent “Hoewel de coronacrisis al was losgebarsten, besloot Vattenfall toch om een windpark op zee te gaan bouwen. We gaan juist nu met dubbele kracht door. Dan blijven banen behouden. We zitten nu in een pandemie. En intussen stevenen we af op de volgend crisis: klimaatverandering. Als we nu op rem gaan staan, zien we die heel hard op ons afkomen,” zegt Luc. “Vattenfall wil binnen één generatie fossielvrij zijn. Dat kan en dat gaan we doen. Daarom is het ook zo belangrijk dat in het Klimaatakkoord afspraken staan: 75 procent duurzame elektriciteit in 2030.”

“We willen dat mensen ons project accepteren en nog liever dat ze er zelfs trots op zijn.”

10 jaar voorbereiding Er zijn tien jaar verstreken, sinds de eerste ideeën voor Haringvliet Zuid ontstonden. De voorbereidingen kostten heel veel tijd. Tien jaar geleden gaf de politiek niet zomaar een vergunning af voor zo’n duurzaam project. “We hebben heel wat plooien moeten gladstrijken en veel stakeholdermanagement verricht. Een deel van de voorbereiding zit hem in de techniek. Maar een groot deel heeft te maken met draagvlak. We willen dat mensen ons project accepteren en nog liever dat ze er zelfs trots op zijn. Dat is uiteindelijk gelukt door contact te leggen met gemeenten en provincies. En het is essentieel om met omwonenden rond de tafel te gaan zitten. Het liefst met grote vellen en kleurpotloden. Dan kunnen we samen bepalen waar dat fietspad en die uitkijkheuvel komen. Vóór de bouw was dit een natuur- en fietsgebied. Ze zijn gewend om hier te recreëren. Het is nu een paar jaar een bouwplek, maar we willen dat het daarna weer mooi is. Ook met de landeigenaar is intensief overleg met de kaart op tafel. Je kunt niet zomaar met een kraan van honderd ton iemands land op rijden. Je moet elkaar eerste vertrouwen.”

Samen hebben we gezorgd dat er iets heel moois uit is gekomen.”

De aanpak bespaart kosten Normaal moet er veel lege ruimte zijn onder windturbines. Nu wordt die ruimte gevuld met zonnepanelen, rij na rij. Door zonne- en windenergie te combineren, worden er ook kosten bespaard. Er hoeven namelijk minder kabels aangelegd te worden. Dat kan aardig in de papieren lopen. Luc vindt het zelf heel gaaf dat de netaansluiting zo veel efficiënter gebruikt kan worden. “Het klinkt misschien technisch, maar dit is echt bijzonder. Als we dit op meer plekken zouden doen, kan het elektriciteitsnet veel meer aan.”

"Wij hebben het bedacht, de gemeente wilde zus, de landeigenaren zo, en de omgeving wilde het weer een tikje anders."


CO2 Winst: Zes windmolens, 124.000 zonnepanelen en twaalf zeecontainers vol batterijen gaan bijna 40.000 huishoudens van duurzame energie voorzien.

IEDEREEN DOET WAT

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page