“Brood bakken met de energie van de zonnedaken van de wijk ernaast.”

Klimaat Master

Yvonne van der Hulst

Directeur-eigenaar Van der Hulst bouwbedrijf

Een wijk in Voorhout die energie levert

Wie wil er nou niet een energierekening van maar €18? Ze wonen er al, de bewoners van nieuwbouwwijk de Wals in Voorhout. En ze zijn blij. Wie zou dat niet zijn, met een rekening voor elektriciteit en verwarming van maar achttien eurootjes per maand? En gegarandeerd geen cent meer? Terwijl je woont in een comfortabel, goed geïsoleerd huis. Een huis dat voorzien is van alle laatste snufjes zodat je precies die ruimtes kunt verwarmen, koelen of ventileren die jij wil. “Ik bedenk altijd of ik er zelf zou willen wonen. En tegen deze wijk zeg ik zeker weten ja,” zegt Yvonne van der Hulst, directeur van Van der Hulst bouwbedrijf. “Grote bedrijven krijgen vaak voorrang in de energietransitie. Maar waarom zou ik als klein bedrijf niet voorop kunnen lopen? Bijna iedereen verklaarde me voor gek, maar ik wilde per se laten zien dat het kan: huizen bouwen die zo duurzaam zijn dat ze meer energie opleveren dan ze nodig hebben. De huizen die we gebouwd hebben zitten tjokvol domotica. Dat heeft soms ook nadelen, maar daar hebben we veel van geleerd. Al die learnings nemen we mee als blauwdruk als we aan de volgende wijk beginnen. De kansen die het Klimaatakkoord biedt, brengen wij al in de praktijk.”

“Er wordt gehandeld met de energie van de hele wijk.”

Yvonne was één van de eersten die ‘nul op de meter-woningen’ bouwde voor particulieren. Toen ging ze al (veel) verder dan de voorgeschreven eisen. “We stopten er e-showers in, die energie halen uit warm water. Legden het hele dak vol zonnepanelen en niet alleen de wettelijk voorgeschreven vierkante meters. We installeerden warmtepompen waar je als bewoner of buurman geen enkele last van hebt. De binnen- en buitenunit zijn namelijk op elkaar gestapeld en zien eruit als een soort Amerikaanse koelkast. Ze zitten in een technische ruimte op zolder.” In de wijk Hooghkamer gaat Van der Hulst nog verder. Door verdere samenwerking met For Your Energy Freedom (4YEF) en industriepartners komen er elektrische deelauto’s en laadpalen voor elektrische auto’s. Die kunnen twee kanten op laden: van elektriciteitsnet naar de accu én andersom. Dat blijkt nog best lastig. Maar wij zijn niet de enige die hiermee bezig zijn, dus ik weet zeker dat het ons gaat lukken”. “Alles bij elkaar leveren de woningen meer energie op dan ze nodig hebben. Een wijk met duizend van deze huizen, zou honderd ‘normale’ woningen kunnen adopteren en van energie kunnen voorzien.”

“Ik heb deze wijk zelf neergezet, zonder subsidies. Ik wilde aan Nederland laten zien dat je het gewoon moet doen.”

“Er wordt gehandeld met de energie van de hele wijk.” Als de zon volop schijnt, produceert de woonwijk een overvloed aan elektriciteit. Netbeheerders zouden het niet prettig vinden als dat allemaal in een keer op het net terecht komt, schat Yvonne in. “Ieder huis heeft een eigen batterij, zodat we een overschot aan stroom kunnen bewaren voor later. Een digitale energiemaatschappij, 4YEF, handelt met de energie van de hele wijk. Op momenten dat energie goedkoop is, zoals bij veel wind en zon, parkeren we het even in de wijk. In de batterijen van de huizen, maar ook door boilers en de verdiepingsvloer een paar graden op te warmen. Op momenten dat stroom veel oplevert, wordt de wijk juist een leverancier. Onder andere hierdoor zijn de maandelijkse lasten zo super laag: 18 euro per maand. We garanderen die prijs als bouwbedrijf. Ook in het eerste jaar, ongeacht de kinderziektes.”

Tijdens de financiële crisis besloot Yvonne het roer om te gooien. Super duurzaam wilde ze haar bouwbedrijf maken. “Ik heb deze wijk zelf neergezet, zonder subsidies. Ik wilde aan Nederland laten zien dat je het gewoon moet doen. Ik weet zeker dat we zo velen de ogen hebben geopend. Mijn toekomstdroom? Ik wil dit doortrekken naar bijvoorbeeld het industrieterrein in dezelfde gemeente. Daar staat een bakkerij, die vooral ’s nachts stroom nodig heeft. Hoe mooi zou het zijn als een nieuwbouwwijk met een buurtaccu, oudere woningen en de bakkerij naadloos samenwerken en energie uitwisselen? Dat wil ik graag laten zien aan de BV Nederland.”

“Waarom buiten in elf maanden een huis bouwen, als het ook in een paar maanden kan?”

Yvonne kreeg al heel wat aandacht. Ze won verschillende duurzaamheidsprijzen en werd genomineerd als Bouwvrouw van het jaar. Die erkenning is belangrijk, want ze wil meehelpen om het roer om te gooien in de hele bouwwereld. Er is nog zoveel te winnen. “En dan bouw ik de huizen graag ook nog volledig circulair en demontabel. Dat is duurzaam en levert tijdwinst op. Waarom zou je een huis in elf maanden buiten opbouwen, als het ook in een paar maanden kan? Standaard prefab? Zeker niet! We gaan voor mooie huizen, onder architectuur. Waarin mensen hun hoogstpersoonlijke woondromen verwezenlijkt zien. En dan zó dat de generatie van hun kleinkinderen er ook nog blij van wordt. Dat gaan we doen.”


CO2 Winst: De wijk levert gemiddeld 10 procent meer energie dan voor eigen gebruik nodig is.

IEDEREEN DOET WAT

WAAROM SCHOON

VRIENDEN VAN SCHOON

CONTACT

Share this page